08-06-2024 IJsselmeerrit

Evenementencoördinator Andre had het er al jaren over: Hij wilde eens een rondje IJsselmeer rijden met Oost. Dit jaar stond het gepland, maar kon hij het door omstandigheden niet zelf verzorgen. Gelukkig kon hij wel mee. Paul en Fred pakten de handschoen op en hebben 13 Tractions een heel stuk door Nederland geleid. Dat had nog best voeten in de aarde: Het vinden van een hotel met geschikte parkeerplek was al niet eenvoudig, maar werd nog lastiger toen de reservering werd geannuleerd omdat het hotel door het COA was gevorderd!

 

Hoe dan ook, op zaterdagochtend verzamelden we op tijd in Raalte, om richting Urk te vertrekken voor koffie. Blijkbaar zijn ze in Urk niet van vroeg opstaan, want om half 11 was het lastig om een open gelegenheid te vinden waar we koffie konden drinken. Dat lukte uiteindelijk, mits we op het terras plaatsnamen. Met uitzicht op de haven was het beter uit te houden dan we van tevoren hadden ingeschat. Maar we moesten door. Op naar Lemmer voor de lunch. De Traction van Hans C. had wat aanmoediging nodig (enkele duwtjes van ons en omstanders), maar dat was te repareren met een extra massadraadje tussen bobine en accu. Wederom met uitzicht op water konden we van het twaalfuurtje genieten.

 

En door! We verrasten nog een noordelijke Tractionrijder met onze colonne, en gunden hem een plekje tussen de gelederen ondanks dat hij samen reed met een Kadett. Ook kwamen we heel wat Dafjes tegen, die in Friesland blijkbaar verhuurd worden. Over de IJsselmeerdijk landden we in Workum, waar het Jopie Huismanmuseum aangeraden werd. Het levendige oude centrum en het bijzondere Free Spirit festival dat daar gaande was, bleken echter ook de moeite.

 

Toen het begon te druppen vertrokken de meesten verder. De route kon niet anders dan over de Afsluitdijk gaan. Niet de meest spannende weg, maar het blijft een bijzondere gewaarwording. Noord-Holland moesten we daarna ook oversteken, waarbij er steeds meer nattigheid uit de hemel viel. Door het wegvallen van het gereserveerde hotel moesten we namelijk uitwijken naar Huisduinen, helemaal bij Den Helder. Het was wel een mooie locatie: We parkeerden pal aan de Noordzeedijk, en de cabrio's kregen een eigen plekje voor de deur van het hotel van waaruit we ook de iconische gietijzeren vuurtoren Lange Jaap konden zien staan.

 2024 06 09 09.41.24 1920x1280

De drankjes smaakten en het eten erna net zo goed. Het wachten tussen de gangen werd verlicht door historie en anekdotes vanuit Oost-oprichter Benno en (al heel lang) lid Hans t.H. De avond was nog lang gezellig... Na een goede nacht slaap (en een paar baantjes in het zwembad voor sommigen) zaten we zondag op tijd aan het ontbijt met uitzicht op zee. Bij vertrek waren Mariëlle en ik nog niet genoeg uitgewaaid, dus wij zijn nog even naar Lange Jaap gelopen en hebben de Traction op de dijk gefotografeerd. Daardoor kwamen we pas bij Enkhuizen weer achterop bij de rest.

 

Daar wilden we koffie drinken, maar er bleken moeilijkheden te zijn met de gekozen locatie. Helaas was ook het alternatief halverwege de dijk Enkhuizen-Lelystad gesloten, waarna we maar besloten door te rijden naar de lunch in Elburg. Enkelen verkozen het om diverse redenen om door te rijden naar huis, maar een flink groepje heeft op het terras in Elburg van taart of lunch genoten. Elburg is trouwens echt een mooie vestingstad, met bijzondere elementen zoals de smalle muurhuisjes. Vanuit Elburg reden de meesten via de pont (die bij Wijhe was al uit de vaart genomen en die in Olst kon nog net aanleggen, het water stond bijna te hoog) weer terug naar Overijssel. Het was leuk om eens een weekend met elkaar op te trekken.

 Groet, Milan