TAN Afdeling Oost  AFDELING OOST

Derde remlicht voor 6 Volt                    P. Hettema

Een “fabrieks derde-remlicht”, 12 Volt, verkrijgbaar bij Halfords, is gemakkelijk te demonteren, zonder schade.

foto 8

Het blijkt te bestaan uit 7 series van 4 leds, elk met een weerstand in het midden. De waarde van de weerstanden is 190 ohm (per stuk). Hieronder het elektrische schema:

 foto 7 

Het zelfde schema, maar nu getekend zoals de onderdelen op de printplaat zitten(slechts twee sets van 4 leds in beeld gebracht):

 

foto 5

Hier de foto van de printplaat:

foto 6 

Het wijzigen van het geheel naar 6Volt kunnen we doen door de 7 series van 4 leds te veranderen in 14 series van 2 leds, ieder ook met een weerstand.Hier het nieuwe schema:

 

foto 3

En hier weer het (gedeeltelijke) schema zoals de printplaat eruit komt te zien:

 

foto 4

De weerstanden in de nieuwe situatie mogen een waarde hebben van 120 Ohm, maar ik heb eerst getest wat er gebeurt als de originele weerstanden (190 Ohm) gebruikt worden, en dat geeft vrijwel net zoveel licht. Dus met 7 extra weerstanden van 190 Ohm en een soldeerbout kan het geheel nu afgemaakt worden.De originele weerstanden worden eruit gesoldeerd en de nieuwe worden, aan de achterzijde van de printplaat, er weer op gesoldeerd. Wel proberen om snel te solderen, want de led’s kunnen niet zoveel hitte verdragen. Het kwam er bij mij zo uit te zien:

 

foto 2 

 

Nu alles nog netjes weer inelkaar zetten en het remlicht op de achterruit plakken.Bij mijn BN uit 54 zit links achter, onder de hoedenplank, een aansluitblokje met drie kontakten. De middelste bleek de stroom voor de remlichten te zijn. Naast het kontaktblokje zit een schroef aan de carrosserie; die heb ik als aarde gebruikt en zie:

 

foto 1

.

tsescorts.com