11-06-2023 Tourrit Azelo-Markelo, Internationaal Wijnfestival, inspectie import-Tukkers

Onverwacht meldde Wilbert zich: Of we op een zondag in juni de TAN-Oost club konden ontvangen “want de molen was kapot”. In plaats van de datum in onze jaaragenda werd het nu gekoppeld aan het Internationale wijnfestival dat om de drie jaar in Markelo plaatsvindt - wisten wij veel als kersverse inwoners! Een week of wat later waren daar opeens Wilbert en Andre die vertelden dat ze de route aan het voorbereiden waren en en passant maar even een inspectie deden van ons onderkomen.

Dus op zondag 11 juni was het zover; verzamelen in Azelo om na een bak koffie op pad te gaan. Helaas niet al te veel deelnemers; uiteindelijk vier Tractions, een DS (de Traction stond als attribuut op het vliegveld voor de Vergeten Lente) en een Renault 4CV als Samba-gastspeler.  De emancipatie begint ook bij TAN-Oost eindelijk toe te slaan: tussen de vrijwel altijd mannelijke Troen bestuurders stond Adrie haar mannetje (of vrouwtje?).

Het weer was fantastisch, wellicht een tikje heet maar de tocht was voor een groot deel onder een mooi bladerdek. Vanuit Azelo gingen we richting Bornerbroek en vandaaruit de Almelose tak van het Twentekanaal over richting Enter, zo nu en dan slingerend langs de A1. Enter mijdend werd de tocht voortgezet met een rondje Rijssen-Oost en daarna de berg- en stofetappe langs de Borkeld en over de Apenberg (geen aap te zien, waar komt die naam toch vandaan?).

Een korte sanitaire stop met ijs bij herberg De Kemper; helaas niet echt open ivm twee feesten ’s avonds en sinds Corona de bekende onderbezetting. Weer door langs de leemkuil onderaan de Herikerberg en na bijna in Goor beland te zijn aan de andere kant de Herikerberg weer rondom richting Markelo. Nog 1 keer probeerde Wilbert ons te laten stofhappen maar dat viel uiteindelijk mee. De parkeerplaats van het Internationale Wijnfestival bleek een ruim bemeten weiland en uiteraard ging daar een TAN-beachvlag omhoog (noot: op de foto lijkt Frans te wildplassen; dat is gezichtsbedrog.....).

IMG 8204 Large

Met een glas in de hand naar binnen en zowaar was het een internationaal gezelschap van wijnboeren behalve dan de regionale trots “Hof van Twente Wijnen” uit Bentelo - die er volgens de eigenaren al zo’n vijf keer meegedaan hadden. Ook de band was wat minder internationaal maar gaf wel een vrolijke zomersfeer.

Na een beetje proeven en rondslenteren ging de mini-stoet op verschillende momenten naar ons optrekje aan de Grotestraat in Markelo. Buurman Voskamp had toestemming gegeven om aan de overkant te parkeren, dus dat was handig, echter doordat iedereen op zijn tijd was vertrokken van het festival, was die parkeerplek niet zo duidelijk en gezien het kleine aantal voitures niet echt nodig. Geen probeem!

Onder het afdak in de tuin was het goed vertoeven en na alleen een ijsje onderweg en wat wijn gingen de hapjes en de soep er -ondanks de warmte- goed in. Het bezoek werd afgesloten met een “sneak preview” van onze kunstwinkel en atelier die nu op 15 juni officieus geopend zijn.

Met een relatief klein clubje was het gezellig borrelen en happen; we hopen dat TAN-Oost ons nog eens met een grotere club aandoet! Wij hebben ervan genoten (en nog een weekje nagetafeld).

Groet, Rene