20-06-2021 Rit en bezoek monumentale boerderij

Op 20 juni had TAN Oost een langverwachte zomeractiviteit. Hoewel sommige leden zich lieten tegenhouden door vakanties of vaderdagverplichtingen kwamen 9 auto’s bijeen in Dalfsen. Naast de Tractions waren twee Snoeken present en zelfs een moderne Citroën. Het weer was minder tropisch dan de dagen ervoor, gelukkig konden we binnen zitten om de koffie te nuttigen.

Maarten en Rie reden de route voorop, hoewel iedereen van een routebeschrijving was voorzien om verdwalen te voorkomen. Met een prachtige route via Nieuwleusen, Genne, Holten (die andere), Zwartsluis en natuurgebied De Wieden-Weerribben kwamen we bij de culturele tussenstop in Wanneperveen. Daar had ons lid Tony M. ons uitgenodigd bij zijn monumentale boerderij. Hij stond ons met zijn vrouw Diana op te wachten om ons een parkeerplek te wijzen. Genoeg ruimte op het perceel, de aankleding met al die Tractions en Tony’s eigen DS’en was bijzonder sfeervol.

Hij gaf ons een uitgebreide presentatie over de historie van dit gebouw en hoe ze er beland zijn vanuit zijn passie voor historie en specifiek historische interieurs. De boerderij wordt beheerd door Vereniging Hendrick de Keyser, die honderden architectonisch bijzondere panden in heel Nederland onder zijn hoede heeft en rondkomt van de huur en giften. Belangrijk voor de gebouwen is dat niet alleen de buitenkant interessant is, maar dat ook het interieur origineel is gebleven. Bij Tony’s boerderij houdt dit in dat de voorkamer en opkamer letterlijk honderden jaren oud zijn, met veel kunstig houtwerk en tegeltjes gedecoreerd. Daarnaast heeft hij in de deel, tussen de honderden jaren oude versteende balken, een officieus museum ingericht. Daarin staan werktuigen uit de historie van het gebied, bijzondere koetsen en natuurlijk zijn eigen Traction.

 

In kleine groepjes werden we rondgeleid, terwijl de anderen mochten genieten van een lunch die Diana perfect had verzorgd. Alsof het zo moest zijn trokken de wolken weg, waardoor het behoorlijk warm werd in de diverse zitjes in de achtertuin. Het was er heerlijk vertoeven en bijzonder interessant, heel veel dank voor deze unieke ontvangst Tony en Diana!

 

Met Tony en Diana als verkeersregelaars op de weg konden we als stoet de route vervolgen. We maakten het rondje rond Meppel af via Koekange om via Nieuwleusen weer naar Dalfsen te navigeren, waar men voldaan afscheid van elkaar kon nemen. Veel dank aan Maarten en Rie voor het organiseren van deze leuke dag!

Milan