15-10-2022 Lustrum 50+1 jaar TAN Oost!

Een jaar later dan gepland wegens Covid, en nog een maand extra omdat de opkomst in september ernstig tegen dreigde te vallen. Maar 15 oktober 2022 ging het toch echt gebeuren.

Toen wij aan kwamen rijden in Lonneker stond er midden op het dorpsplein, voor de kerk, al een hele rij Tractions opgesteld. En daarvoor stond een flinke groep Tractionnisten, de meeste gekleed in een stijl die past bij de Tractions. Een zeer sfeervol beeld. In café Sprakel was een zaal voor ons gezelschap gereserveerd, met schalen krentenwegge op tafel en een lading koffie en thee naar wens. Nadat de eerste nieuwtjes waren uitgewisseld heette voorzitter Frans iedereen welkom. Hij benoemde ook de mensen die helaas afwezig moesten zijn en we hopen allemaal dat de zieken snel opknappen! Paul wijdde als hoofd-organisator van deze dag uit over het programma. Zelfs een flip-over kwam eraan te pas, zeer professioneel allemaal. Ook Mirjam als mede-organisatie vulde nog wat aan, voordat iedereen op weg ging. Alphons had nog wat technische probleempjes, dus hij zette zijn rally-ervaringsdeskundige Familiale weer bij huis om in modern blik verder te rijden.

 

2022 10 15 113518

De rit door Twente was voor lokale bekendheid Paul gesneden koek, hij had mooie wegen en locaties uitgezocht om te berijden. Het weer zat niet helemaal mee, de ruitenwissers werden aan het werk gezet. Een flinke groep heeft nog een stuk gewandeld langs de Dinkel, waar anderen rustig verder tuften. Om weg te komen had Wilberts Six starthulp nodig, waarna hij zijn TA maar heeft omgeruild voor zijn 2CV. Een afsluiting zorgde nog voor wat gepuzzel. Op Google Maps leek een omweg mogelijk. Dat was zeker mogelijk, maar het laatste stukje werd een vrij smal en modderig karrenspoor. Wij reden voorop, de vier auto’s achter ons volgden braaf en hebben met wat bruine modderrandjes allemaal de verharde overkant gered.

Als picknickplek had Paul een bijzondere locatie uitgezocht: De Hunenborg vlak naast het kanaal Almelo-Nordhorn, waar we via een smal bruggetje konden komen. De ringwalburg van rond het jaar 1050 is een ovaalvormig terrein van circa 100 bij 150 meter met een gracht eromheen. Aan de buitenkant van de gracht bevindt zich een kleine verhoging, aan de binnenkant is een aarden wal opgeworpen. Dan denken we dat onze Tractions oud zijn, maar dit stuk historie overtreffen we niet! Helaas nodigde het weer niet echt uit tot een picknick, dus een deel van de groep is uitgeweken naar het alternatief dat Paul had benoemd en is gaan picknicken onder de overkapping van een nabijgelegen klootschietvereniging. Een andere groep is bij een hotel in het restaurant ondergedoken met een drankje en een soepje.

2022 10 15 143738

Na 17.00u waren we welkom op het eindpunt, Kasteel Singraven. De auto’s mochten langs de oprijlaan geparkeerd worden (op het gras, niet op het gazon!), een mooi tafereel vormend. Met een glaasje bubbels in de hand kon Siem een regenachtige groepsfoto nemen voor het landhuis. Daarna zijn we snel naar het koetshuis gevlucht waar we de rest van de avond door zouden brengen.

2022 10 15 173542 2022 10 15 173352

Wilbert speelde Franse chansons op zijn platenspeler terwijl iedereen een plek vond aan de ronde tafels. In een hoek was al zichtbaar hoe de avond zou vervolgen… Geprinte anekdotes en oude foto’s van Frits en Robert gingen rond, intussen kreeg iedereen zijn of haar gewenste drankje uitgeserveerd. Even na zessen kwam het eerste gerechtje op tafel, zoals er nog een stuk of zeven zouden volgen.

Om zeven uur werd de veelbelovende hoek gevuld: De band kwam tevoorschijn. D-Afterparty heeft als leadzanger Tractionnist Hans, en met zijn vrienden heeft hij al tientallen jaren een band die gouwe ouwe platen speelt, van de jaren ’50 tot de jaren ’80. Ze begonnen met wat rustige ballads en voerden het tempo later op de avond op. Hun pauzes werden snel gevuld: Met anekdotes van Oost-oprichter Benno, een verhaal van Herman, een speech van landelijk voorzitter Marc, de prijsuitreiking van het mooist geklede stel (die Mariëlle met een heel klein beetje hulp van mij in de wacht heeft gesleept). Fred en Addy hebben op eigen initiatief handgemaakte Traction-chocolaatjes aan iedereen uitgedeeld, omdat ze zo veel plezier hebben beleefd aan TAN Oost en zijn Oosterlingen, geweldig!

2022 10 15 2030002022 10 15 204846

Halverwege de avond (en de gerechtjes) verdwenen ineens alle dames uit de zaal. Je zag de heren verdwaasd, verbaasd en verloren in het rond kijken of iemand kon uitleggen wat er gaande was. Dat bleek na een minuut of vijf, toen de band “Hup, daar is Willem met de waterpomptang” inzette en alle dames in overalls en onder het smeer zingend en dansend naar binnen kwamen (klik voor film)! Wat een briljante en hilarische verrassing!

2022 10 15 194327 2022 10 15 193013

De band bleef het tempo opvoeren en de voetjes gingen van de vloer (klik voor film) tussen de heerlijke gerechtjes door. De laatste hap voor bij de koffie, rond een uur of tien, was een heuse TAN Oost-lustrumtaart, waar iedereen een enorm stuk van voor de kiezen kreeg. Op het eind van deze bijzondere avond werd natuurlijk organisator Paul bedankt door Frans. En ook namens ons, bedankt Paul voor deze mooie dag! In het donker gingen alle Tractions weer huns weegs, soms naar huis, soms naar een iets dichter bij gelegen logeeradres. Op naar de volgende 50 jaar TAN Oost! Geniet van alle foto's:

 

 Tekst: Milan - Foto’s: Siem, Milan