Uitgraven Traction Avant

tn IMG 0884Zaterdag 23 maart jl. is de schop in de grond gegaan om een Citroën Traction Avant op te gaan graven die ruim 60 jaar onder de grond heeft gelegen. De Traction is daar in een sloot geduwd. De boer vertelde dat hij er vroeger vaak in had gespeeld. Uiteindelijk is de sloot gedempt en zo kwam de Traction onder de grond terecht.

Rond 09.00 uur was het al een drukte van belang. Veel Tractionisten hadden zich, gewapend met een schop en bats, naar de plek begeven. Onze landelijke voorzitter Ton van Leeuwen stond al een interview te geven aan RTV Oost en Ton zijn vrouw zorgde ervoor dat alle auto’s netjes in een rij werden geparkeerd.

In de verte kwam een vrachtwagen aan rijden met een kraan er op. Deze is ingezet om voorzichtig de grond weg te graven.

kraan

Rond 09.30 uur begon het echte werk. Voorzichtig werd de grond weggeschrapt en stuitten we op een groot stuk metaal. Voorzichtig werd rond het metaal de grond weggegraven en steeg ook de spanning bij de aanwezigen. Al snel werd duidelijk dat het hier niet om de Traction ging, maar om een grote stalen H-balk.

Tegen 11.00 uur werd het eerste bewijs van de Traction gevonden; een olievuldop. Even later kwamen we ook een waterslang en een kabel tegen.

Erwtensoep

De club had deze activiteit goed verzorgd en de voorzitter van Oost, Frans Koop, had gezorgd voor lekkere erwtensoep met roggebrood en spek.

Na nog wat doorgraven weden ook hele dunne plaatdelen gevonden welke soms door de oude lak bij elkaar werden gehouden. Veel was er niet van de Traction over gebleven.

dop en kabel  kachelslang

Al met al een erg leuke dag met een grote opkomst van de leden. Al was de opbrengst niet al te groot, de sfeer was erg goed.

Zie RTV oost voor meer details

Zie Tubantia voor meer details