Op zaterdag 23 maart gaat om 09.00 uur de schop in de grond. In de buurt van Delden zit sinds ongeveer 60 jaar een traction in de grond. Drie broers vertelden onafhankelijk van elkaar hoe zij als kind met deze auto rond de boerderij reden en speelden totdat vader het genoeg vond. Hij groef een gat en daarin verdween de – vermoedelijk- familiale. Maar niet voorgoed dus.

Wij zijn benieuwd wat daarvan over is na al die jaren. Ik herinner mij hoe de faux cabrio van de familie Botma er aan toe was vóór de restauratie; deze had ook bijna 60 jaar in de grond gezeten en is uiteindelijk volledig gerestaureerd.

Hulp krijgen we van de buurman die met een graafmachine verschijnt. En Peter Hettema brengt een klokpomp met aggregaat mee. Ook is er iemand met een metaaldetector. Ik verwacht vele Oost-leden met een batse ( Twents voor schop, schep, spade) en gepaste kleding. Voor een lunch is gezorgd ; een HY foodtruck met snert en toebehoren ; € 7.50 pp.  De broodnodige koffie is voor rekening van de club.

En dan: publiciteit. TV OOST heeft interesse en heeft toegezegd een verslag te maken. Voor KLASSIEK en TECHNIEK zal Jan-Erik Plettenburg aanwezig zijn; hij is bovendien één der eerste voorzitters van Oost.

Uiteraard krijgen de leden nog een mail van Rita over de aanmelding en de nodige mededelingen.

Situatie ter plaatse door Peter Hettema

Er is een peilbuis op ca 500m van die plek. Er zijn in die peilbuis metingen verricht in de periode van 1952 tot 2017. Daar is een grafiek van te downloaden en daarin heeft Peter de trax op schaal ingetekend. Peter had onthouden dat er ca 1 meter grond boven de auto zit.

Grondwaterstand

Wat kan je aflezen uit de grafiek: (een algemeen bekend gegeven is dat de grondwaterstand altijd het hoogst is in maart/april en het laagst in oktober). Er zijn jaren bij waar de grondwaterstand zo laag was dat er een gat van 2,5m diep gegraven kon worden zonder dat het onder water liep (1960, '72, 76, 78, 84, 86, 90 etc) Als de auto in een ander jaar begraven is zal er vermoedelijk op die plek een vijver zijn geweest, waar de auto in is gereden. Die vijver zal dan later gedempt zijn. Wat je ook kunt aflezen is dat de auto vrijwel elk jaar afwisselend deels boven en onder het grondwater heeft gestaan, voor steeds een maand of 6. Als deze grafiek overeen komt met de lokatie van de auto is de kans zeer groot dat de auto vrijwel 100% onder water ligt, op 23 maart aanstaande. Dan kun je hem niet bergen zonder drainage aan te leggen, eventueel met zelfs damwanden slaan. Dat moet dan een tot twee weken van te voren.

Het afgelopen jaar is uitermate droog geweest waardoor de grondwaterstanden laag zijn. Wellicht een geluk voor ons.

 

Frans Koop en Peter Hettema